Is hedendaagse kunst hot?

Is hedendaagse kunst hot?

De week van de hedendaagse kunst is net voorbij. Gedurende die week organiseerde het bedrijfsleven voortdurend activiteiten om klanten en prospecten te behagen.

Er was ontzettend veel te doen: tal van diners met verzamelaars, verschillende brunches bij kunstenaars, persoonlijke geleide bezoeken van tentoonstellingen. Het was voor de verzamelaar dus zaak om zijn agenda goed te plannen.

De internationale beurs voor hedendaagse kunst Art Brussels waar 157 galerieën uit meer dan 26 landen vertegenwoordigd waren, trok bijna 25.000 bezoekers. Daaruit blijkt dat hedendaagse kunst geen modeverschijnsel is.

Verschillende clubs, bezoeken door curatoren in kunstinstellingen, verzamelaars die hun eigen kunstwerken tonen, maken de kunstwereld bereikbaar. Ook bepaalde merken van geestrijke dranken en luxeproducten werken samen met kunstenaars van de hedendaagse kunstscène. Denk bijvoorbeeld aan de stichting van Hermès of aan het champagnehuis Ruinart, main partner van Art Brussels.

Welke tendensen zien we op de internationale kunstmarkt?

Volgens het rapport van UBS realiseert de globale kunstmarkt meer dan 65 miljard dollar omzet. Het kunstmilieu is dus een belangrijke speler. De kunstmarkt bestaat voornamelijk uit creaties uit de meest recente periodes, meer bepaald uit de moderne, naoorlogse en hedendaagse kunst. Belangrijke vaststelling daarbij is dat de schilderkunst het onbetwiste kunstmedium blijft op deze markt. Schilderijen maken namelijk bijna 65 procent van de globale verkoop uit.

En bij ons?

Dynamisme is het sleutelwoord. Zo telt Knokke meer dan 80 galerijen en vindt u in Brussel meer dan 250 plaatsen waar u van kwalitatieve kunst kunt genieten. Daarnaast zijn er ook internationaal heel wat kunstplekken. Hedendaagse kunst is in. Dat blijkt duidelijk uit de sterke belangstelling voor de verkoop van de collectie van Thomas and Doris Ammann die plaatsvond op 9 mei bij Christies in New York. Daar werd een deel van het verzameld werk van Andy Warhol voorgesteld, waaronder  de Marilyn “Shot Sage Blue Marilyn”, een schilderij uit 1964 dat een recordprijs haalde van 195 miljoen dollar. Het is daarmee het duurste werk ooit verkocht tijdens een openbare veiling.

Een ander recent voorbeeld is de nieuwe beurs, Twenty genaamd, die midden mei de deuren opent in Brussel en waar u alle kunstrichtingen uit de XXste en XXIste eeuw kunt bewonderen.

NFT?

NFT is de afkorting voor Non Fungible Token en is gerelateerd aan de cryptomunt. Het is een kunstwerk dat alleen digitaal beschikbaar is en waarvan het certificaat gelinkt is aan de blockchain.

Via een speciaal daaraan gewijde stand op de beurs Art Brussels waarbij werd samengewerkt met het nieuwe platform Parralel.art, trachten deze digitale werken een plaatsje te veroveren op onze kunstmarkt. De aankoop van zulke werken gaat gepaard met een onvervalsbaar uniek certificaat. Slechts 6 galerijen boden ze aan op de beurs. Is het bij ons nog te vroeg voor zulke markt? Toegegeven, het is eerder iets voor beleggers die aan beursschommelingen gewend zijn dan voor verzamelaars die een mooi fysisch kunstwerk aan hun muur kunnen waarderen.

Tot besluit

De hedendaagse kunstscène in België is belangrijk en wordt gekenmerkt door grote evenementen zoals diegene die we tijdens de week van Art Brussels konden meemaken. Het is duidelijk een sector die niet alleen andere deuren opent of debatten losweekt, maar ook steeds meer soorten publiek samenbrengt. Denk maar aan de groepen jongeren in de kunstinstellingen, of de bereidwilligheid van galeriehouders om een nieuw publiek te  sensibiliseren. Het is van cruciaal belang om er interesse voor te tonen en zo uw activa te spreiden.