TEFAF Maastricht 2025: Balans van een 38e editie tussen traditie en vernieuwing

TEFAF Maastricht 2025: Balans van een 38e editie tussen traditie en vernieuwing

Nu de lente voor de deur staat, sluit TEFAF haar 38e editie af na 7 intense dagen van ontmoetingen tussen kunstprofessionals en liefhebbers, onder de vlag van hun wereldwijde partner AXA XL. Het is tijd om de balans op te maken en de impact van deze beurs, erkend als de belangrijkste ter wereld, nader te bekijken.

 

Bijna 7 dagen lang wandelden bezoekers door de stralende schoonheid van de TEFAF. Onder het gebruikelijke, buitengewone bloemendecor konden zij een reis maken door bijna 7000 jaar geschiedenis, samengebracht voor hun ogen.

De 270 exposanten kregen de kans om hun mooiste werken te onthullen en bij het publiek de wens op te wekken om tot aankoop over te gaan.

Bij de Oostenrijkse galerie W&K – Wienerroither & Kohlbacher konden we een Klimt herontdekken met het Portret van Prins William Nii Nortey Dowuona, dat in onderhandeling is (15 miljoen) tussen twee privéverzamelaars en twee instellingen.

De galerie Agnews Works on Paper, gevestigd in Brussel, meldde elke dag verkocht te hebben en vond talrijke kopers voor hun werken, waaronder het prachtige gipsen beeld De Hamerslager (1886) van Constantin Meunier, dat alle kenmerken van het sociaal realisme van die tijd belichaamt.

De Brusselse galerie Flore maakte indruk met haar bloemeninstallatie ontworpen door Thierry Boutemy, waarin het publiek een zeldzame collectie Franse renaissancistische keramiek kon ontdekken, gemaakt door volgelingen van Bernard Palissy. De prijzen varieerden van 20.000 tot 30.000 €. Twee grote Amerikaanse musea kochten elk vier werken, terwijl zes andere werden verkocht aan Europese en Amerikaanse privéverzamelaars. Onderhandelingen met andere musea zijn nog gaande.

De belangstelling voor vrouwelijke kunstenaars bleef toenemen, met meer dan 500 werken gepresenteerd op de beurs. Hoogtepunten waren onder meer werken van Dame Elizabeth Frink (MacConnal Mason), Louise Bourgeois en Sonia Delaunay (Galerie Zlotowski) en Marie Bracquemond (Galerie Pauline Pavec).

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de historische tentoonstelling «Arts Décoratifs» in Parijs werd Art Deco gevierd met meeslepende presentaties door exposanten zoals Galerie Marcelpoil, Morentz en Galerie Marcilhac, die decors creëerden die de geest van de beweging vastlegden.

De kwaliteit van de geselecteerde werken op de beurs trok grote instellingen aan die hiaten in hun permanente collecties willen opvullen. In de gangen kwamen we conservatoren of directeuren tegen van enkele van de belangrijkste internationale collecties, zoals het Art Institute of Chicago, het Château de Chantilly, het Cleveland Museum of Art, de Fine Art Museums of San Francisco, het Hong Kong Palace Museum, het Louvre, het Louvre Abu Dhabi, het Metropolitan Museum of Art, het Rijksmuseum, het Toledo Museum of Art, het Van Gogh Museum en het Zayed National Museum, onder andere.

Naast de weldoeners en verzamelaars van deze instellingen nodigde de beurs ook verschillende jonge mecenas uit om hen werken te presenteren onder de 20.000 €, waarmee de nadruk ook werd gelegd op de nieuwe generatie verzamelaars.

Over het algemeen melden galeriehouders dat de markt in een daling zit (een rapport van ArtPrice spreekt van 30% minder verkopen bij veilingen in 2024). De meeste galeriehouders, vooral in de hedendaagse sector, richtten zich op grote namen die momenteel worden tentoongesteld (Hans op de Beeck, Berlinde De Bruyckere, Chiharu Shiota, Ben Sledsens, Anthony Gormley, Tom Wesselmann) of op iets minder dure werken zoals werken op papier, zoals te zien bij de Franse galeriehouder Kamel Mennour.

Het Belgische publiek kon genieten van de vele René Magritte-werken die op de beurs werden tentoongesteld, wat het uitstekende marktpotentieel van deze kunstenaar bevestigt.

Een laatste punt dat misschien moet worden benadrukt, is de sterke aanwezigheid van Europese verzamelaars, tegenover een duidelijke afname van Amerikaanse verzamelaars, die Maastricht minder aantrekkelijk vinden om te bezoeken (in het voordeel van het gastronomische, culturele en luxewinkelaanbod van Parijs).

Niettemin kan de beurs ondanks alles een positieve balans opmaken van deze 38e editie, met een opkomst van bijna 75.000 bezoekers. Dit is overigens de echo van AXA XL, die al 21 jaar Lead Partner van TEFAF is geworden en veel verzamelaars ontving op hun stand voor een moment van ontspanning. Laten we niet vergeten dat AXA XL meer is dan alleen een verzekeraar, met internationale vestigingen zoals Jean Verheyen in België. Door samen te werken met actoren uit de kunstwereld om collecties te beschermen, de wetenschap van conservatie vooruit te helpen, culturele instellingen te ondersteunen en de dialoog te bevorderen, draagt AXA bij aan het behoud, de innovatie en de viering van kunst.

Tot volgend jaar!

Stéphanie Bliard