
Tefaf Maastricht: Een Tijdloze Reis naar het Hart van de Kunst
De lente staat voor de deur (of dat hopen we toch vurig), maar wat zeker is, is dat de Tefaf (The European Fine Art Foundation) binnenkort haar deuren opent in Maastricht, met haar gangen gevuld met artistieke juweeltjes uit alle tijdperken.
Deze beurs is de mooiste qua sfeer, met haar elk jaar verbluffende bloemendecoraties, maar laten we niet vergeten dat het ook dé ontmoetingsplaats is voor kunstliefhebbers en professionals, zowel institutioneel als privé. Bovenal is het een paradijs voor elke epicurist met een passie voor kunst.
Als langdurige partner is Verheyen, samen met Axa XL, een bevoorrechte steunpilaar van dit evenement.
Maar welke trends kunnen we daar ontdekken?
Sinds 1988 illustreert Tefaf 7000 jaar geschiedenis via bijna 275 handelaren uit ongeveer 21 verschillende landen. Het is dus niet altijd gemakkelijk om niets te missen, zoals men zegt! Het is belangrijk om de tijd te nemen om deze beurs te bezoeken, want de verschillende secties – bijna tien, variërend van antiquiteiten en tekenkunst tot juwelen, met een omweg langs design en andere disciplines – tonen de uitmuntendheid van de stukken bij de beste handelaren in hun vakgebied.
Een eerste belangrijke trend die alle handelaren bevestigen, is de kwestie van de leeftijd van verzamelaars. Oude kunst vindt steeds minder liefhebbers bij de jongere generatie, en daarom heeft Tefaf enkele jaren geleden een programma opgezet om jonge leden van museuminstellingen uit te nodigen voor een exclusieve rondleiding door de beurs.
Dit valt ook op in de conferenties. Dit jaar zal een van hen gaan over de overdracht van collecties, met een focus op de Kremer Collection, die sinds 1994 gewijd is aan 17e-eeuwse Nederlandse en Vlaamse oude meesters en zich nu opent voor virtual reality.
Deze tendens wordt ondersteund door de aanwezigheid van bijna 60 galerieën (dus 1/5 van de handelaren) die gespecialiseerd zijn in moderne en hedendaagse kunst. Dit is een uitstekende manier om een nieuw publiek naar de beurs te trekken, dat met professioneel advies zijn interieur kan verrijken met werken uit verschillende periodes en zo een prachtige, eclectische collectie kan opbouwen.
Ook is er een nieuwe generatie handelaren die deelneemt aan de beurs. Een goed voorbeeld is QG Gallery, die dit jaar voor het eerst op Tefaf aanwezig is. Sinds 2017 galeriehouder in Brussel en Knokke, is Quentin Grosjean gespecialiseerd in naoorlogse kunst, met een bijzondere interesse in de minimalistische periode. Deze jonge maar reeds ervaren galerist werkt ook samen met kunstenaarsfondsen om de werken van vergeten talenten opnieuw onder de aandacht te brengen. Voor hem is deelname aan Tefaf een kans om een zeer internationaal publiek te bereiken en om een hoger segment te betreden door belangrijke werken van onder andere Miró, Magritte, Calder, Basquiat en Twombly tentoon te stellen.
Een andere trend is de aanwezigheid van handelaren die gespecialiseerd zijn in keramiek. Sinds twee jaar wordt in Brussel een beurs georganiseerd die hieraan gewijd is, en professionals merken dat het publiek steeds meer interesse toont en zijn oog traint door contact met uitzonderlijke stukken.
Maar laten we vooral niet vergeten dat een koper niet noodzakelijk trends moet volgen; hij moet plezier beleven en zijn hart volgen! Laat u meeslepen door de magie van Tefaf en haar stands, die u naar een andere wereld brengen, waar tijd en ruimte hun grip op u verliezen. Is dat niet de ultieme kracht van kunst?
Stéphanie Bliard